Tuesday, 12 July 2011

Cara2 membuat transparent banner.

waa~ ni first toturial dri ekin. ehem2 nk cuba2 ajar korang yg x reti lagi nk wt transparent banner.. haa? xtwu ke transparent banner tu cmne? cuba tgk header blog ekin. Cmtu la. kalau x nmpk lagi, nah2..ekin kasi gmbr, amekaw!

ok2..straight to the point k. 

step yg pertama: Korang kne ada ADOBE PHOTOSHOP. Haa~ cpew2 yg xde lagi. download dlu ye. tekan sini~ . Bukan apew,,lebih senang kalau nak edit2 guna photoshop ni~ =) dh siap download, kita pegi ke step strusnyaa~

Step ke-2: Bukak ADOBE PHOTOSHOP. Kemudian, klik file, dan open. Pilih la gmbr mne2 yg korang nk. Ekin dh pilih gmbr powerpuff girl. senang nk edit. ngee~

Step ke 3 : ok..dh? Kt bhgian tepi belah kanan, korang tgk kt layer. ada tulis BACKGROUND. Klik 
right-mouse dn pilih DUPLICATE LAYER. Hasilnya akn jadi cmnih, 
Dpt x?? klau dpt bgus. klau x dpt lgi, cuba n cuba la lgi. =)

Step ke4 : Korang TUTUP GAMBAR MATA yg ada pd gmbr ats tu. Hasilnye akn jadi cmnih pulak. 
ok..

Step ke5: Korang tekan rubber di bhgian tool. Kalau xtwu ni gambarnye. 


Dah tekan rubber/eraser/pemadam tu,,korang padam la bhagian yg korang xnak. 

buat smapai siap yea. Jgn separuh je~ =)

Step ke6 : Dh siap,,tekan FILE dan pilih NEW.  Pastu timbul la satu bende tu. Korang isi la bape luas ngn tingge header yg korang nk. 


pastu timbul pulak cmni. 


Tekan CTRL smbil tu mouse korang bwk gmbr tu masuk ke Background kosong 2.

Step ke7 : Korang tekan T di tool belah kiri dan tulis la apew2 yg korang nk tulis.


Step ke8 : Sesape yg nk wt tulisan lebih cntik. Korang g kt Layer dan tekan right-mouse dn tekan BLENDING OPTION . Pilih STROKE dan korang adjust la pe2 yg nk adjust. Kemudian tkn OK.


Balik semula ke bhgian edit td. korang tekan balik GAMBAR MATA yd sampai jadi mcm gmbr kt bwh ni.
Pastu  klik FILE. dan SAVE FOR WEB..jgn tekan save as ok? Tukarkan kepda Png-24. Klik gmbr tuk lebih jelas. dh tu..tekan la SAVE. =)

Letak la di header blog korang ok? itu saje..macehh..=)

-Komen la di bawah-

4 comments:

iMBobo said...

wow! gud info ni! thanks ea! :)

ҽƙιɳ ʂαყαɳɠ 彡 said...

ye..hehe

Fazira Misrie said...

Thanks ekin . Ekin baek ott . Ta kedekut ilmu :)

ҽƙιɳ ʂαყαɳɠ 彡 said...

sme2 fazira. hehe

Post a Comment

SEMUA YANG TERCATAT DI ATAS HAK MILIK EKIN SAYANG